BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, January 20, 2009

Life as SIR~

Assalammualaikum and ‘gOOd Morning SIR!!’


Setiap pagi aku dengar ucapan ni je..dah hampir 2 minggu rupanya aku pratikal kat sekolah...



Memang pengalaman yang berharga dan inilah realiti kehidupan seorang pendidik....




hah!! my lovely school @ Kuantan....



Bayangkan masuk-masuk je sekolah hari pertama dah dapat jadual waktu...fuyoooo!!!mantap giler...aku kene ajar Kimia Form 4 ngan Sains Form 1...Nasib baik memang dapat major aku...boleh la ajar..memang best la....GPK pon sempoi..Pengetua plak lagi la...dahla lelaki...bleh wat kawan-kawan je...tp,minggu pertama takdela aku nak OVER...ape plak cakap mereka-mereka disekeliling...wat macam biase jela....

Hari pertama berakhir dengan sesi suai kenal ngan cikgu-cikgi kat bilik guru...sume ada latarbelakang masing-masing...mostly asal dari pantai timur gak la,jmp la gak pembantu makmal,kerani,pak guard,makcik kantin(penting wooo nk dpt makan free)...haha.... for 1st impression ok la...agak peramah la org2 di sini berbanding cikgu2 tempat praktikal lama (Sek Men kat Melaka)....masuk je bilik guru aku diberi tempat yang agak selesa sgt2...thnx 4 the reserved....mula-mula agak malu la...lama-lama dah jumpa yang sekepala..bleh la....tp,masa hari pertama pelajar asyik pandang2 je...x tau la...pastu senyum...sebab jarang jmp cikgu muda kot...pastu hensem plak kannn...haha..jgn mara ek sape terasa... pasan jap....

Balik je hari pertama tue memang penat giler walaupun x mengajar lagi....hari berikutnya datang2 sekolah je terus ada mesyuarat KOKO...nak bagi-bagi kelab,badan beruniform ngan sukan....aku dapat JPA3,kelab komputer ngan sukan olahraga...nasib baik memang jiwa aku sume tue....hari kedua gak aku dah mula masuk kelas...sesi suai kenal ngan anak2 murid baru...kelas yang aku dapat ni kelas pertama...so,mmg high expectation from school la...pepun aku cuba yang terbaik....hari kedua aku xdela pack sangat dan kerja takdela banyak lagi..tapi aku kene buat rancangan mengajar la...errmm..ni lagi satu,aku paling tak suka wat rancangan mengajar ni sebab ada format sendiri...iyelah..pensyarah nak datang observed..kene la wat ikot betul2 format...aku bukan penat mengajar tp penat wat benda ni...ermm..sabarla...








waktu salah satu meeting untu kelab....



Hari seterusnya aku bleh la serasi skit2...masuk je hari ketiga terus ada meeting sume guru ngan cikgu baru(aku la tue)...perkenalkan diri ngan taklimat hari sukan sek ngan merentas desa...perrrgghhh..rupa-rupanya bulan pertama ni sekolah nak habiskan aktiviti KOKO....lagi lah aku bertambah BUSY...bayangkan aku ditugaskan menjadi pengadil di Check point akhir merentas desa....kene handle perbarisan sekolah ngan pemilihan atlet sekolah...lalalalalala....mengeluh gak...tapi bila dah wat sangat2 lah menarik..dapat kenal lebih rapat ngan pelajar2 n cikgu2....

Hari keempat dan kelima aku rase cam biase dah!!!sume guru aku dah kenal...pelajar pon dah kenal skit2....sampai yg x kenal tegur ponnn ada....pe2..layan jer....haha....




yang bestnyerrrr hari jumaat ngan hari isnin ada POTLUCK bg kelab guru....perghhh..memang mantap gilerrr.....gemok la aku pasni....




i luv you school n terima kasih kepada potluck redmummy yang memperkenalkan potluck kat aku..haha










tengah mesyuarat ni...sempat amek gambar....haha...dpt tangkap gambar cikgi2...malu2 plak sume...







ni org2 kuat sekolah...cikgu2 lelaki..sume sempoi2 ni...caya r beb!!!



Akhirnya,skang baru aku sedar profesyen perguruan bukannya mudah seperti yang disangka ramai..memang la sek cuti kite pon cuti...tp komitmen yang diberikan adalah amat tinggi...more than 110% i think....bila dah biase dan dapat ikut rentak baru la mudah sikit..so..hargailah guru anda dan pengorbanan mereka...


Guru ibarat lilin yang membakar jiwa....
Tanpa guru bayangkan...


Bak kata Tan Seri Dr. Mahathir...

Tanpa guru tiadalah Doktor...
Tanpa guru tiadalah Jurutera...
Tanpa gura tiadalah PM...
Tanpa guru tiadalah Askar...
Tanpa guru tiadalah Guru...
Tanpa guru tiadalah orang nak wat BLOG...haha<




p/s :menyibukkan diri untuk seketika...1)cuti chineese new year-nak berhuha jimba-24 jan-1 feb 2)hari merentas desa-7 feb 3)hari sukan sekolah-14 feb 4)ujian bulanan-end of feb.....wow!!!

3 luahan hati:

MyRainbowDiary said...

I guess u had so much fun... Keep on dis good spirit... Wei, ko patut ambik kelab Debat ke.. u r damn good in debat.. So u should share it wit bdk2 Kuantan ni.. Hehehhehe...

Azly_Zackry said...

siyes...
even penat tp mmg fun giler...
berbaloi la...
debat pon aku akan train kot...
if aku rase ada mase aku join je sume club!!
aku akan pastikan stdnt2 ingat aku smpai mati..hzhz

ak_0143 said...

oit oit!!!
royalti ayat berhuha jimba tuh!!!

cikgu ini..
mmg la
dah la update blog waktu sekolah
curi2 tangkap gambar lagi...
cikgu2...

haha